FAQ

Cele mai frecvente intrebari si raspunsuri

Când ne adresăm unui logoped?

Este recomandat să mergem la logoped în cazul în care sesizăm că este ceva în neregulă cu limbajul copilului. Chiar și fără cunoștințe de specialitate, părinții pot observa cu ușurință anumite probleme cum ar fi:
– pronunțarea incorectă sau omiterea unuia sau a mai multor sunete
– vorbirea nazală, fonfăită
– articularea defectuasă a cuvintelor
– repetarea sau prelungirea unur sunete, silabe sau cuvinte
– apariția unor blocaje sau spasme la rostirea unor cuvinte
– vorbirea rapidă
– vorbirea lentă
– pierderea vocii
– vocabular foarte redus (4-5 cuvinte)
– dificultăți de scris și de citit
– întarzieri în dezvoltatea vorbirii

Care este vârsta recomandată pentru începerea terapiei pentru tulburările de limbaj?

Vârsta optimă pentru începerea programelor de terapie logopedică este 4-5 ani, atunci când limbajul este consolidat.

În cât timp se poate corecta un sunet?

Nu se poate vorbi despre o perioadă exactă în care se corectează un sunet. Fiecare caz este unic, iar perioada de corectare depinde de mai mulți factori: vârsta copilului, gradul de implicare al părinților, nivelul de dezvoltare al auzului fonematic, mobilitatea aparatului fonoarticulator și nu în ultimul rând de tipul sunetului. Exemplu : « R » este sunetul care se obține cel mai greu, perioada variind de la câteva luni până la 1-2 ani.

Psihiatru, psiholog sau psihoterapeut?

Psihiatrul este medic, absolvent de medicină cu un rezidențiat în psihiatrie. El se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor psihice. Instrumentul terapeutic în acest caz este medicamentul.

Psihologul este absolvent al unei facultăți de psihologie, specializat în domenii diferite: psihologie clinică, educaţională, organizațională etc. În competența sa intră studiul psihicului și al comportamentului uman, testarea psihologică, investigarea și recomandarea unor modalităţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.

Psihoterapeutul poate fi absolvent de medicină, psihologie sau asistență socială, care are în plus o formare într-una din școlile de psihoterapie. Instrumentele cu care lucreaza psihoterapeutul difera în funcție de școala de formare absolvită. În principiu, se bazează pe conversația și relația terapeutică și comunicarea la un nivel mai profund.

De regula există colaborare între psihiatru, psiholog si psihoterapeut.

De ce să apelez la psihoterapie?

Pentru că probabil înainte să te gândești la acest fel de ajutor, ai încercat să gasești alte soluții pe cont propriu, împreună cu familia sau cu prietenii, încercari care și-au dovedit prea puțin eficiența. Poate că este momentul să apelezi la un alt tip de ajutor, la unul profesionist.

Dacă treci printr-o situație dificilă și:

 • Ai nevoie de suport
 • Ai dificultăți în luarea deciziilor
 • Te simți copleșit, simți că nu mai faci față
 • Ai stări emoționale intense care îți afectează munca sau relațiile
 • Ai tulburări de concentrare
 • Ai tulburări ale somnului
 • Ai tulburări alimentare (anorexie, bulimie)
 • Ai stimă de sine scăzută
 • Suferi de depresie
 • Ai stări de anxietate, atacuri de panică, fobii
 • Treci printr-o separare, divorț sau doliu
 • Dorești să îți îmbunătățești relațiile personale sau profesionale
 • Vrei să îți îmbunătățești calitatea vieții

 

Ce se întâmplă în cadrul primei ședințe de psihoterapie?

Prima ședință este una de cunoaștere. În cadrul ei, îi vei spune terapeutului care sunt motivele pentru care ai venit, îi vei descrie pe larg contextul tău de viață, istoricul personal, practic provestea ta de viață. Apoi, veți stabili împreună obiectivele procesului terapeutic, detaliile administrative și veți discuta despre ce înseamnă psihoterapia și care sunt pașii spre atingerea obiectivelor. Nu e nevoie să te pregătești în vreun fel pentru această ședință inițială. Singurul aspect extrem de important este să discuți cu multă sinceritate și încredere despre problemele pe care dorești să le soluționezi. Orice detaliu al vieții tale personale poate fi util pentru specialistul cu care lucrezi.

Când are nevoie un copil de psihoterapie?

Psihoterapia dedicată copilului este, de fapt, o intervenţie dedicată familiei. Atunci când un copil are dificultăţi, este nevoie să angrenăm tot sistemul din jurul lui pentru a obţine beneficii maxime. La ce ne gândim când spunem dificultăţi în cazul unui copil? Practic, împărţim problemele copiilor în două categorii: 1. Probleme de externalizare: e foarte activ, răspunde înapoi, refuză să respecte regulile, nu respectă cerinţele, uită, pierde, nu e atent la grădiniţă sau la şcoală, are comportamente agresive, vorbeşte urat etc. și 2. Probleme de internalizare: acele probleme emoţionale pe care părinţii le remarcă puţin mai greu. De cele mai multe ori, se descrie un copil cuminte, timid, care socializează mai puţin, care nu se implică în foarte multe activităţi. Toate acestea pot avea la bază o serie de emoţii negative pe care copilul nu doar că nu ştie să le gestioneze dar nu ştie nici măcar să le exprime. În ceea ce privește orice problemă emoțională sau comportamentală a unui copil, ar fi bine să nu aștepți prea mult timp pentru a vedea dacă ți se confirmă sau nu existența ei, ci să apelezi la ajutor de specialitate; în timp, problemele se pot intensifica și cu cât intervenția terapeutică este mai timpurie, cu atât este mai temeinică, în special pe termen lung.

Cât timp durează o ședintă de psihoterapie?

O şedinţă de psihoterapie, fie că ne referim la psihoterapie dedicată adulţilor, fie că ne referim la cea dedicată copiilor, durează în medie 50 de minute. În cazul psihoterapie de cuplu, ședința durează 90 de minute.

Ședințele de psihoterapie sunt confidențiale?

Confidențialitatea psihoterapiei este garantată prin codul deontologic al profesiei de psiholog, cu excepția situațiilor în care persoana riscă să își facă rău sieși sau celor din jur.

Ce se întâmplă dacă nu pot ajunge la o ședință?

Daca dorești amânarea ședinței, ești rugat să anunți acest lucru cu 24 ore înainte de ședință.

Zilele și orele programărilor se stabilesc de comun acord și, de regulă, se păstrează pe tot parcursul terapiei. Aceste aspecte prestabilite și discutate în prima întalnire asigură o anumită constanță și stabilitate a terapiei și au un rol important în structurarea relației terapeutice.

De unde știu dacă terapia a avut succes sau nu?

La începutul terapiei, psihoterapeutul stabilește, împreuna cu clientul, câteva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. În felul acesta, clientul poate evalua singur daca obiectivele au fost îndeplinite sau dacă a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …