Terapie de cuplu

Atunci când relaţionarea în cuplu devine dificilă, comunicarea este blocată sau apare insatisfacţia în relația cu partenerul, poate fi momentul pentru o optimizare a relaţiei cu acesta. Dacă în psihoterapia individuală scopurile sunt discutate de către individ şi psiholog, aici scopurile vor fi stabilite de comun acord între membrii cuplului.

 

terapie-de-cupluRelațiile de cuplu sunt foarte complexe – fiecare aduce cu sine propriile experiențe, sentimente și așteptări. Astfel, o relație poate fi o sursă de dezamăgire profundă și durere, dar și o platformă pentru dezvoltare personală, vindecare și evoluție.

Întrebarea de bază la care trebuie să răspundă un cuplu care doreşte o întâlnire cu un specialist este: „Dorim noi doi să intrăm într-un proces de consiliere/terapie pentru a ajunge la o mai bună înţelegere a dificultăţilor cuplului din care facem parte? “

Este important să distingem ceea ce ar fi de dorit și ideal (scop ideal) de ceea ce este posibil (scop realist). Terapia conjugală se adaptează nevoilor cuplului, stadiului său de dezvoltare şi posibilităţilor sale.

De cele mai multe ori, scopurile alese ţin de îmbunătăţirea calităţii relaţiei şi a satisfacţiei ambilor parteneri, însă pot exista şi alte motive pentru care cuplurile ajung la psiholog (de ex. evaluarea compatibilităţii, facilitarea unei despărţiri pe cale amiabilă a cuplului, managementul diferenţelor legate de creşterea copiilor, probleme legate de viaţa sexuală etc).

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …