Logopedie

 

Logopedia presupune activități de corectare, recuperare și dezvoltare a limbajului. Metodele și procedeele folosite în activitatea logopedică sunt specifice fiecarei categorii de tulburări de vorbire.

 

Logopedia pentru copii

logopedie-copiii

 

Se bazează în principal pe joc, pe activitatea ludică. Tulburările de limbaj sunt de pronunție (cele mai frecvente fiind dislaliile – pronunția greșită sau chiar deloc a unui sunet sau grup de sunete), tulburări de ritm (cea mai frecventă fiind bâlbâiala), tulburari ale cititului sau scrisului (dislexie/disgrafie), tulburări în dezvoltarea limbajului (mutism, întârziere în dezvoltarea generală a limbajului).

 

Logopedia pentru adulți

logo-adulti

Deși, de cele mai multe ori, cei care apelează la logoped sunt părinții – atunci când observă întârzieri în dezvoltarea limbajului copiilor sau dificultăți de vorbire, există și situații când adulții se confruntă cu astfel de dificultăți. Majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi ameliorate la orice vârstă.

În cazul adulților, cele mai întâlnite tulburări de limbaj sunt:

A. Tulburări de pronunție

Dislalia – afectarea unui singur sunet sau a unui grup de sunete (r, s)

B. Tulburări de ritm și fluență  

  • balbismul
  • tahilalia
  • bradilalia
  • logonevroza
  • aftongia
  • tulburări coreice

În cazul persoanelor adulte, balbismul a debutat de cele mai multe ori în copilărie, ca urmare a unor evenimente emoționale sau a unor traume; de asemenea, la vârsta adulta, bâlbâiala poate surveni și ca urmare a unor probleme neurologice, a unui atac cerebral sau a unor rani la cap.

C. Tulburări de scris-citit

Aici se încadrează alexia și agrafia, respectiv dislexia și/sau disgrafia (în urma unor dificultăți întâmpinate în copilărie, la nivelul dezvoltării achizițiilor de scris-citit; dacă nu se intervine logopedic la vârsta copilăriei, dificultatile persistă și la vârsta adultă).

D. Tulburări polimorfe ale limbajului

Afazia – în funcție de tipul afaziei (determinat în legatură cu specificul leziunilor cerebrale), pacientul afazic poate întâmpina dificultăți în comunicarea orală sau scrisă și în înțelegerea sensului cuvintelor. Printre cele mai întâlnite cauze se regăsesc: accidente vasculare cerebrale, tumori cerebrale, infarct, traumatisme cerebrale. Modul în care se derulează în timp terapia logopedica în cazul adulților cu afazie depinde de gradul leziunilor,  de frecvența ședințelor, precum și de implicarea familiei în procesul terapeutic.

Interventia logopedica se recomandă în functie de particularitățile fiecarui client.
Frecventa ședințelor de logopedie recomandată este de una-doua ședințe pe săptămână și exersarea în fiecare zi a recomandărilor specialistului acasă, împreună cu familia. Implicarea familiei în procesul de recuperare și stimulare a comunicarii reprezinta un aspect esențial.
Activitatea logopedului nu înseamnă doar corectarea pronunției sunetelor, ci și stimularea comunicării, găsirea acelei forme de comunicare adecvate și adaptate fiecărui client.

Programări: 0731.527.333

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …