Evaluare psihologică

Ce este evaluarea psihologică clinică?

Evaluarea psihologică clinică reprezintă cunoașterea factorilor psihologici cu relevanță pentru starea de sănătate și se realizează prin procesul de evaluare clinică în care se utilizează diferite metode (precum testarea psihologică, interviul clinic, observația directă) și care privește aspectele afective, cognitive,  comportamentale, psihofiziologice precum și pe cele de personalitate si ale mecanismelor de coping, adaptative sau defensive.

Evaluare-psihologica-adultiIn evaluarea clinică sunt urmărite: starea de sănătate mentală, evaluarea cognitivă, evaluarea comportamentală, evaluarea subiectiv-emoțională, evaluarea personalității si a mecanismelor de coping adaptative /defensive, evaluarea aspectelor psihologice specific cuplului, familiei sau altor grupuri. Evaluarea contextului familial, professional, social, economic și cultural în care se manifestă problemele psihologice. Alte evaluari în situații care implică componente psihologice.

Evaluarea clinică psihologică se poate efectua la persoane cu probleme de sănătate mintala cât și la persoane sănătoase clinic, pentru o evaluare globală a proceselor psihice și mecanismelor de funcționare și interrelaționare a acestora.

     Activităţile specifice de psihodiagnostic şi evaluare clinică, bazate pe evaluarea componentelor descrise mai sus, se pot concretiza în:

  • Examen psihologic ( folosit în cele mai multe situații la comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, comisia de expertiză asupra capacității de muncă, alte instutiții solicitante)
  • Raport de evaluare psihologică (copii sau adulți)
  • Aviz psihologic (minori care doresc să participe la spoturi publicitare,  diverse situații când angajatorul solicită avuizul pentru funcții de conducere, fertilizare in vitro etc)

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …