Evaluare și consiliere vocațională

Acest serviciu se adresează liceenilor în anii terminali, care doresc să îți aleagă o facultate, studenților interesați de un loc de muncă, absolvenților la început de carieră, persoanelor în cautarea unui loc de muncă, celor ce caută reorientarea profesională.

evaluare-si-consiliere-vocationalaProcesul de evaluare vocațională presupune identificarea de către specialist a cunoștințelor, abilităților și competențelor clientului, a parcursului educațional și profesional, a intereselor, motivației și tipului de personalitate, pentru creionarea unui profil vocațional care poate ușura decizia clientului, fie că este vorba de o alegere educațională, fie că este vorba de una profesională.

Procesul decizional este poate cel mai dificil de realizat de către client, în lipsa unui ajutor specializat. Acesta presupune mai multe etape, cum ar fi definirea deciziei în ceea ce privește domeniul de interes și identificarea alternativelor, elaborarea unui plan educațional sau de carieră, implementarea deciziei și reevaluarea acesteia.
După parcurgerea acestor pași, este necesară consilierea și suportul pentru a oferi posibilitatea clientului să conștientizeze utilitatea folosirii conexiunilor între ceea ce învață / practică și jobul în care va alege să profeseze.

Tehnicile sunt alese în funcție de fiecare client, urmărind modificarea factorilor care influențează căutarea și menținerea unui loc de muncă și dezvoltarea resurselor personale.

Consilierul poate să stabilească împreuna cu clientul planul personal de dezvoltare vocațională pentru dezvoltarea resurselor personale și reducerea vulnerabilităților ce pot interfera cu angajarea sau menținerea unui loc de muncă.

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …