Grupuri de dezvoltare personală

Scopul activităţilor de grup, în principiu, este același cu cel al activității individuale de analiză și dezvoltare personală. Doar că lucrurile se întâmplă diferit, ținând cont de condițiile pe care le oferă un grup.

Poate că unele probleme foarte personale nu pot fi expuse, ținând cont de cadrul specific al activității. Dar oricum se poate lucra pe acele probleme. Gândurile și emoțiile ce însoțesc problema se activează și chiar dacă nu sunt expuse în fața grupului, sunt prelucrate în mintea fiecărui participant.
Dar la grup se întâmpla și altceva.
Unul este toți și toți este unul.
grupuri-dezvoltare-pers-adultiEste o senzație de suport. Ideea că “mai sunt și alții ca mine”, deja este terapeutică prin ea însăși.
Și chiar ceva mai mult. Se creaază spiritul de grup, o anumită stare generală care este stimulativă și integrantă, care construiește un cadru propice pentru prelucrarea problemelor fiecăruia. Fiecare participant vine cu informații noi și prin proiecție, activează înăuntrul tău ceva ce nu ai cunoscut încă despre tine. Orice problemă prezentată de cineva stimulează “click-uri” la toți cei prezenți – o posibilitate de readucere în conștient a propriilor experiențe și declanșează procesul de prelucrare a lor.
O soluție găsită de cineva declasează un șir de soluții la fiecare dintre cei prezenți. Apoi sunt soluțiile găsite în comun.

Un alt element foarte important este dezvăluirea resurselor de relaționare cu celălalt. Dacă în activitatea individuală ești tu, față în față cu tine însuți, în lucrul cu un terapeut ești în relație cu cineva care urmărește interesul tău (alter ego), în grup ești față în față cu celălalt – egalul tău, care urmărește propriul său interes, prin intermediul interesului de grup.

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …