Dezvoltare personală de grup

Cum se poate dezvolta personal un copil?

Grupul de dezvoltare personală este o întâlnire cu celălalt, o întâlnire ce permite fiecarui copil să se descopere și să se autocreeze. Într-un astfel de grup, în care copiii se simt în siguranță, se simt acceptați și valorizați pentru ceea ce sunt, ei experimentează (într-un mediu sigur) situații dificile cu care se confruntă și își descoperă resursele personale pentru a le face față.

 

Ce tehnici se folosesc?

atelier-dezvoltare-personala-de-grupTehnicile de lucru, într-un grup de dezvoltare personală, răspund nevoii de mișcare, de concret și mai ales nevoii de joc a copilului. Prin intermediul acestor tehnici, copilul se dezvăluie pe sine și își arată nevoile, dorințele și temerile.

În jocurile proiective, de exemplu, terapeutul observă modul în care copilul își alege un anumit personaj, îi atribuie anumite calități, modul în care gasește o soluție la conflictele apărute în joc. Toate aceste alegeri pe care le face copilul, oferă indicii despre relațiile pe care le are cu părinții săi, despre traumele pe care le-a suferit, despre capacitatea lui de a se adapta la mediul social etc.

Adesea, proiecția este singura cale prin care copilul vorbește despre el. Atunci cand își exprimă emoțiile pe muzică sau cu ajutorul instrumentelor muzicale, am observat că unor copii le este ușor să se exprime, iar alți copii se simt blocați într-o emoție, fiindu-le teamă să exprime ceva ce nu este acceptat în familia lor (furia, de exemplu).

Într-un grup de dezvoltare personală copiii:

– învață cum pot face față diferitelor situații de viață cu care se confruntă, pentru că grupul seamană din multe puncte de vedere cu mediul în care trăiesc (sala de clasă, prietenii din fața blocului etc);

– se apropie unii de alții, trăiesc stări afective pozitive și sentimentul unității cu copii de aceeași vârstă;

– învață să comunice asertiv, își conștientizează resursele, capacitățile și devin conștienți și de resursele celorlalți, iar aceste lucruri îi ajuta să-și îmbunătățeasca relațiile cu cei din jur;

– învață că pot oricând să lucreze cu propria persoană, să se dezvolte, să descopere lucruri valoroase despre sine și despre ceialți.

 

Cum se desfășoară ședințele?

Întâlnirile au loc, de obicei, o dată pe săptămână, timp de 2 sau 3 luni, în funcție de vârsta copiilor și de obiectivele propuse.

Deși nu participă la întâlniri, părinții copiilor au un rol decisiv în dezvoltarea lor emoțională și în a-i învăța să comunice. La grup, copiii au ocazia să vadă un model de comunicare (de exemplu: când m-ai lovit, m-a durut și aș vrea, atunci cand vrei să-mi spui ceva, să folosesti cuvintele) însa ei au nevoie de aceste modele și în viața de zi cu zi. Au nevoie de părinți care să-și recunoască și să își exprime emoțiile într-un mod în care să nu-i rănească pe ceilalți, care să fie atenți la nevoile lor (de adulți), pentru ca proprii lor copii să o facă. De cele mai multre ori, este suficient ca un singur membru al familiei să facă o schimbare în sine pentru ca întreaga dinamică a familiei să se modifice.

Atelierele de dezvoltare personală îi ajută pe copii să recunoască emoțiile, nevoile și dorințele, să le exprime și să le gestioneze într-o manieră benefică, conturându-și astfel autonomia personală de care fiecare individ are nevoie pentru a se forma ca adult sănătos.

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …