Terapie de familie

Familia poate fi comparată cu un sistem, format din mai multe elemente ( membri ai familiei). Dacă un element al sistemului este afectat de anumite situații (comportamente, idei, emotii etc), acest lucru se reflectă asupra întregului sistem și modifică dinamica acestuia (orice schimbare în comportamentul unui membru al familiei se reflectă în relațiile dintre soți/parteneri și alți membri ai familiei). Situațiile care pot schimba dinamica unei familii pot fi probleme de comunicare, lipsa armonizării sistemului de valori, idei și principii diferite între membrii familiei, diverse comportamente ale copiilor care afectează relația părinte-copil, precum și relația soț-soție, părinte-părinte.

terapie-de-familieDacă privim familia ca pe o construcție, putem spune că părinții sunt arhitecții familiei.
Fiecare partener contribuie la această construcție cu ce a învățat din familia lui despre a fi părinte, la care se adaugă experiența personală de viață.

Ce se întâmplă atunci când credințele despre ce înseamnă să fii parinte sunt extrem de diferite în noua familie? Cand tatăl are o metodă de disciplină, iar mama cu totul alta… și așa se ajunge la circularitate, când oricum ar face sau spune un partner sau altul, rezultatul e mereu același: un copil cu probleme la școală sau mereu bolnav, o căsnicie resimțită ca fiind neîmplinită, dificultăți de relaționare, distanțare emoțională etc.

Familia, pe parcursul terapiei, va învăța de unde provin tensiunile și cum să își găsească o cale proprie funcțională pentru a crește și a merge mai departe. Părinții vor descoperi ca ei sunt cei care au puterea de a menține armonia în familie. Nu poveștile și nici sfaturile vor transforma un copil într-un adult sănătos, ci ceea ce fac părinții sub ochii lui.

De ce anume au nevoie adolescenții din partea părinților

În timp ce adolescenții navighează în cei mai furtunoși ani din dezvoltarea lor, au nevoie de coaching, de sprijin, …

Limbajele iubirii în cuplu

Exista un proverb arab care spune ca „nu o iubire tine doi oameni, ci doi oameni tin o iubire”. L-am aflat in …

3 greseli pe care le fac parintii atunci cand sunt tinta bullying-ului din partea propriilor copii

Este sfarsitul unei zile lungi. Abia ai ajuns acasa de la serviciu, complet epuizat. Pornesti televizorul, te arunci pe canapea …